Kismama Pilates továbbképzések 2013 tavaszán

Kismama Pilates továbbképzések 2013 tavaszán

2013-01-26 17:44

A várandósság olyan állapot, amely az edzőktől gondos felkészülést kíván. Azonban egy problémamentes gyermekvárás során az anyuka életminőségét, fizikai állapotát, lelki közérzetét – és bizonyos fokig akár a szülés menetét és az utána történő felépülést is – befolyásolja a gondosan megtervezett, tartalmas mozgásprogram.

A kismama Pilates továbbképzések olyan, már végzett edzőknek, oktatóknak elérhető kurzusok, akik szeretnék elmélyíteni ismereteiket a várandós anyukákkal való foglalkozás tekintetében.

Miért más?

Sokéves tapasztalatom edzőként az, hogy a kismamát a várandós foglalkozásokon gyakran “túlféltik”, holott az energiájának, egészséges teherbírásának nem megfelelő gyenge testmozgás a pozitív hatások kibontakozását is korlátozhatja. A Pilates gyakorlatok jellemzője a szinte tökéletesen testreszabható terhelés, ez pedig a kismamák számára módosított gyakorlatokban is megmutatkozik, nem csupán “extrakönnyű” verziók léteznek!

A kismamák kondíciója, sport előélete, teherbíró képessége egyénileg teljesen eltérő lehet, ráadásul minden várandósság más és más. Miért bajlódjunk hát egyenmegoldásokkal?

Azonban az edzők munkájának megkönnyítése végett a továbbképzések anyagába olyan gyakorlatokat válogattam össze, amelyek nem igénylik a Pilates módszer előzetes ismeretét. Így ezek a gyakorlatok – habár elárulom, Pilates gyakorlatok :) – akár hagyományos kismamatornaként is alkalmazhatók.

*

Miért két kurzus?

Az első szintű kurzusba – Kismama Pilates 1 (komplex) – válogattam össze azt a 30 gyakorlatot, amely a legtöbb edző, oktató érdeklődésére számot tarthat: ezek tökéletesen alkalmasak összetett mozgásprogramok kidolgozására (hasizom, hátizom, kar, comb-fenék) az első vagy a második trimesztert taposó kismamák számára. Mivel jellemzően ezek a szakaszok azok, amikor egy korábban sportoló kismama nem szeretné feladni aktív életét (értendő ez az első trimeszterre), avagy az esetleges panaszok elmúltával energiával telve próbálja a saját és babája egészségét szolgálni (második harmad), az edzők dolga ekkor a “legkönnyebb” – persze a megfelelő gyakorlatok ismeretében.

Amennyiben egy edzőkolléga csak ezen időszakban járó kismamákat vállal; avagy nem tartja szükségesnek azt, hogy kiegészítő gyakolatokért áldozzon időt és anyagiakat, elérhető számára ez a szint külön is. Ez a képzés foglalja magába a várandósság élettani alapjainak és edzői módszertanának elméleti alapjait is.

A második szintű kurzus – Kismama Pilates 2 – álló és nyújtó gyakorlatok – elsősorban a harmadik trimeszterben hasznosítható gyakorlatokat foglalja magába. Míg a kismama Pilates 1 – komplex kifejezett célja, hogy egy energikus kismama fizikai terhelhetőségének megfelelő optimalizált mozgásprogramot adjon, a kismama Pilates 2 a nyújtó és lokalizált erősítő gyakorlatokra helyezi inkább a hangsúlyt. Azoknak nyújthat ez új ismereteket, akik aktívan dolgoznak már várandósokkal, és leginkább csak bővítenék gyakorlataik körét.

Természetesen ha valaki teljes egészében szeretné a teljes “felhozatalt”, a lehetőség adott, hogy kedvezményesen végezze el együtt a két továbbképzést, de úgy tartom korrektnek, hogy külön-külön is elérhetők legyenek, az edző előzetes tapasztalatának, igényeinek megfelelően.

Az árak és időpontok a továbbképzés részleteinél találhatók.

Comments are closed