Gyakran ismételt kérdések

Oktatók jöhetnek csak a képzésre, vagy bárki?

A részvételnek nincsen előfeltétele, a képzés úgy áll össze, hogy az alapoktól fogva megtanulj mindent: elméleti és gyakorlati vetületeit is annak, hogy alapos tudással felvértezve másoknak is átadhasd a mozgás élményét.

Jó tudnod, hogy “hivatalos” Pilates oktatói vizsga Magyarországon nincsen, legalábbis abban az értelemben, hogy nincs egy szerv, amely ezt meghatározná, hiszen a Pilates – számos más mozgásformával együtt – csupán továbbképzésnek minősül. Hogy ki oktathat sportot, tarthat foglalkozásokat, azt rendelet határozza meg – a legtipikusabb végzettség az előírtakból a sportoktató – , s hogy ki milyen továbbképzést, szakmai képzést végzett el egy adott óratípus tartásához, teljesen rá van bízva.

Ha saját ismereteidet szeretnéd bővíteni, otthon magadnak tornázni, a Pilates oktatói képzés tudásanyagával ezt is bőven megteheted.

Miért kerül ennyibe a Pilates oktatói képzés és miért ilyen sok napot vesz igénybe?

• A piacon számos oktatóképzés található. Van, ahol 2 napban megtanítanak néhány tucat gyakorlatot. Néhány nap oktatásnak persze, hogy nincs magas szervezési költsége, nem beszélve a jegyzet és DVD elkészítésére fordított erőforrásokról.
• Ráadásul a Pilates annyira más típusú mozgásforma, mint pl. egy aerobik, hogy ha valaki már oktató, annak sem ártana egy alaposabb képzés belőle. Ezért tettem én bele minden elméleti és gyakorlati tudást, amire szükséged lehet. Ezt néhány nap alatt nem lehet átadni.
• Kizárólag kiscsoportban tanítok, így mindenkire egyenként oda tudok figyelni. Nem vesztek részt tucatszám egy-egy kurzuson!

Oké, tanulok gyakorlatokat, és? Ennyivel meg tudok tartani egy órát.

A Pilates tipikusan olyan mozgásforma, amelyre nem csak a fittek és épek jönnek. Gerincproblémákkal küzdők, ülőmunkás ártalmakkal élők, műtétekből felgyógyultak, kismamák, frissen szültek, idősek… és még sorolhatnám, kikre számíthatsz. Oktatóként minden gyakorlatról tudnod kell, mire jó, mire nem, kinek ellenjavallt, kinek tesz kifejezetten jót, mely célokat támogatja, melyeket nem.
A vendégeid akkor maradnak meg melletted, ha az órád nem csupán gyakorlatok sorozata, hanem íve van, felépítése, és őáltaluk is érzékelhető hatékonysága akár néhány alkalom után. Tedd fel magadnak a kérdést, szerinted ez a tudás csak úgy “ott terem” a fejedben, vagy meg kell tanulnod, be kell gyakorolnod, időt kell szánnod rá? És ehhez vajon elég-e csupán a gyakorlatokat tudni? A képzésben nálam több nap csak ezekkel foglalkozik.

Miért nem nemzetközi diplomát ad a képzés?

Mert bárki bármit mond, a nemzetközileg akkreditált diplomákat sem egységesen fogadják el. Akkor sem, ha kisebb vagyont fizetsz ki értük. Vannak országok, szervezetek, fitneszhálózatok, ahol elfogadják, és vannak, ahol nem. Bizonyára én is kiválaszthatnék egy tetszőleges szervezetet, és még több pénzért adhatnék egy pecsétes oklevelet: de ez NEM azt támogatná, hogy belőled jó oktató lesz. Amit itt megtanulsz, azt szakmailag bárhol hasznosíthatod.

Külföldön így dolgozhatok?

A fitnesz továbbképzések területe, mint pl. a Pilates oktatása, nem igazán szabályozott. Szívesen (díjmentesen) kiadok idegen nyelvű oklevelet is, melyet bemutathatsz leendő munkaadódnak, aki maga dönti el, milyen kompetenciák szerint dönt a szakemberek felvételéről.

Milyen alapvégzettsége van a fitneszoktatóknak?

A rendeletben előírt OKJ akkreditált (új kifejezéssel: engedélyezett) sportoktatói alapképzésnek – mint minden más központilag szabályozott edukációnak – vannak olyan tananyagai, amelyeket megkövetelnek, habár a mindennapi életben nagy jelentősége nincsen. Ebből is vizsgázni kell :) És vannak olyan anyagai, amelyek átfedésben vannak az általam is oktatott modulokkal, sőt, van, amit alaposabban tanulunk. A Pilates oktatói tanfolyamban MINDEN benne van, amitől te jó oktató lehetsz. A gyakorlatban maximálisan megállod vele a helyed oktatóként.
Azonban a törvényi rendelkezés az, hogy OKJ akkreditált alapképzettséggel dolgozhatsz, azaz ezt ellenőrizhetik, és az okmányirodában is így veheted fel vállalkozásodba a vonatkozó tevékenységeket. Ha ezeket mérlegelvén szeretnél sportoktatóit is végezni, jelentkezz nálam.